MP Board Class 7th General English Solution Chapter 12 : One Way Ticket-I

Lesson 12 : One Way Ticket – I Textual Exercises

Word Meanings

Aquarium (अक्वेरिअम्)-मछली घर; Awkward (ऑक्वर्ड)-बेढंगा, अटपटा; Bold (बोल्ड)-बहादुर; Brave (ब्रेव)-वीर; Butting (बटिंग)-अनावश्यक हस्तक्षेप, करना; Chatter box (चैटर बॉक्स)-बहुत बोलने वाला; Childish (चाइल्डिश)-बचकाना; Decide (डिसाइड)-निर्णय करना; Fair (फेअर)-मेला; Gait (गेट)-चाल; Scales (स्केल्स)-तराजू; Gather (गैदर) एकत्र करना; Giant wheel (जायन्ट व्हील)-विशाल चक्र; Gossip (गॉसिप)-गपशप; Hanging (हैंगिंग)-लटकती हुई; Huddle (हडल)-सटकर, इकठ्ठा हो जाना; Idea (आइडिया) विचार; Informed (इन्फॉम्र्ड)-सूचित; Innocent (इनोसेन्ट)-मासूम; Maze (मेज़)-भूल भुलैया; Merry-go-round (मैरी-गो-राउण्ड)-चक्र दोला; Neatly नीटली)-सफाई से, अच्छे से; Patch (पैच)-थिगली, पैबन्द जैसा लगे होना; Perhaps (परहैप्स)-शायद; Plait (प्लैट)-चोटी; Plan (प्लैन)-योजना; Qualities (क्वालिटीज़)-गुण,लक्षण;Repair(रिपेयर)-मरम्मत करना; Safe (सेफ)-सुरक्षित; Silly (सिली)-बेवकूफी से भरे; Solution (सल्यूशन)-हल, समाधान; Solve (सॉल्व)-हल करना; Straight (स्ट्रेट)-सीधा; Thatch (थैच)-छप्पर; Tired (टायर्ड)-थका हुआ; Usually (यूजुअलि)-प्रायः, अक्सर; Wear (वियर)-पहनना; While (व्हाइल)-जब तक।

Comprehension :

Answer the questions given below:
(निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

Question 1.
What does Kishto wear ?
Answer:
Kishto wears a long Khadi kurta and his pyjamas are too short for his long legs.

Question 2.
Who is a chatter box ?
Answer:
Bishni is a chatter box.
Question 3.
What does Lambu always do ?
Answer:
Lambu is always butting in and asking silly questions or giving childish ideas.
Question 4.
Why is Krishan called the wiseman ?
Answer:
Krishan is called the wise man because he solves everyone’s problems.
Question 5.
Describe Gittoo’s dress. How does he keep everybody informed ?
Answer:
Gittoo is always dressed in Khaki. He gathers news and gossip from the whole village and keeps everyone informed.
Question 6.
What do the children plan after the bus breaks down?
Answer:
The children planned to walk to the fair and return the next day by the morning bus.
Question 7.
Why does Krishan suggest to go on foot ?
Answer:
Krishan suggested to go on foot because there were no chances of the bus to get repaired socon.
Question 8.
What do they do the inform their parents?
Answer:
They call the postman on telephone to inform their parents about them.

Word Power:

(A) Use the following phrases in the sentences given below :
(निम्न वाक्यांशों का वाक्यों में प्रयोग कीजिए।)
(keeping a watch, board a bus, three piece, broke down)

  1. My two wheeler ………………. when I was going home.
  2. Moti, the dog is ………………. on all the people going inside the gate.
  3. We have to ………………. at Pipariya to go to Pachmarhi.
  4. I have a ………………. blue suit.

Answers:

  1. broke down
  2. keeping a watch
  3. board a bus
  4. three piece.

(B) Match these words with their meanings in each pair :
(इन शब्दों का इनके अर्थों से मिलान जोड़ियों में कीजिए।)
Answer:

(C) Now use these words in separate sentences of your own.
(अब इन शब्दों को अपने वाक्यों में प्रयोग कीजिए।)
Answer:
1.

Tire – When Seema came from office, she was too tired.
Tyre – The tyre of Nikhil’s scooter got punctured on the way.

2.

Hare – A hare is fond of eating carrots.
Hair – Ranjana is suffering from the problem of hair fall.

3.

Quiet – The students became quiet as the teacher entered the classroom.
Quite-It is quite an easy job.

4. Plain – She wore a plain dress.
Plane – It was Shyam’s first experience to travel in a plane.

Grammar in Use (व्याकरण प्रयोग) :

(A) Combine the sentences given below using who, what, when, which or where.
(नीचे दिए वाक्यों को Who, what, when, which, या where का प्रयोग कर जोड़िए)

Question 1.
Ranjana wants to buy a book. Ramu has the same book. (which)
Answer:
Ranjana wants to buy the same book which Ramu has.

Question 2.
Mother went to market. Ramu was sleeping. (when)
Answer:
Mother went to market when Ramu was sleeping.

Question 3.
I found the pen. I had kept it. (where)
Answer:
I found the pen where I had kept it.

Question 4.
Sona called me. I was reading. (when)
Answer:
Sona called me when I was reading.

Question 5.
The teacher punished the boy. He was making a noise. (who)
Answer:
The teacher punished the boy who was making noise.

(B) Rewrite the following sentences removing ‘too’.
(निम्नलिखित वाक्यों से ‘too’ हटाकर पुनः लिखिए)

Question 1.
The ceiling is too high to reach.
Answer:
The ceiling is so high that it cannot be reached

Question 2.
The shirt is too big to wear.
Answer:
The shirt is so big that is cannot be worn.

Question 3.
This dress is too costly to buy.
Answer:
This dress is so costly that it cannot be bought

Question 4.
My school is too far to walk to.
Answer:
My school is so far that it cannot be walked to.

Question 5.
This picture is too large to hang.
Answer:
This picture is so large that it cannot be hung.

Let’s Talk (आओ बात करें):

Talk to your friends about various dresses they or their family member wear. Also find out their special qualities and write at least two of them. You can choose from these words.
(अपने मित्रों से विभिन्न पोशाकों के बारे में बात करें जो वे या उनके परिवारजन पहनते हों। उनकी विशेषताएँ खोजिए और कम से कम दो विशेषताएँ लिखिए। आप इन शब्दों में से चुन सकते हो।)
Dress : (dhoti, kurta, lungi, saree, pair of trousers, shirt, skirt, blouse, pair of half-pants, short, T-shirt.)
Quality : (honest, hard working, thin, fat, young, old, talkative, quiet, peace loving, childilike, innocent, brave, wise, intelligent, loving, affectionate.)
Answer:

Let’sWrite :

(A) You the elder brother/sister in you family. Write about an incident when you went together for a picnic and lost your way. What happened then and how you came back. Write a paragraph. Start like this:

(तुम अपने परिवार में बड़े भाई/बहिन हो। उस घटना के बारे में लिखो जब तुम एक साथ पिकनिक पर गए थे और रास्ता भूल गए थे। तब क्या हुआ और तुम लोग कैसे वापस आए। एक अनुच्छेद लिखो। इस प्रकार से आरम्भ करे।)

Once my family members and I went to a nearby riverside. We wanted to see the woods and walked into the thick forest. Then we went deep inside the woods. There was very dim light inside the thick forest as light could not penetrate through the densely packed trees. We could hardly see one another. We soon realised that we had lost our way. There was fear of wild animals, hunger, thirst and also it was getting darker.

The very thought of passing night in the forest trembled us. We didn’t even know to climb trees. We began to search the way out so that we could somehow get out of it. The only wish and the only prayer at that time was to get the way out, Suddenly, we heard the horn of a vehicle passing through the road. Oh! God, we were on the right track and we just started to run as fast as we could into the direction of the sound. We had come out on the highway cutting through the forest. The happiness of those moments couldn’t be expressed through words. It seemed as if we’ve got a new life.

(B) (Work in pairs) Krishan calls the postman ‘chacha’. Complete the conversation. Use these words. (tomorrow, Dholpur, fair, it’s late, of course, Krishan)
(जोड़ों में कार्य करो) कृष्ण डाकिए को ‘चाचा’ कहकर बुलाता है। इस वार्तालाप को पूरा करो। इन शब्दों का प्रयोग करो)
(tomorrow, Dholpur, fair, it’s late, of course, Krishan)

(C) Now write what Ramlal says to their parents.
(अब लिखो रामलाल उनके माता-पिता से क्या कहता है?)
Ramlal : Krishan called from Dholpur.
Krishan’s father : What did he say?
Ramlal : He said they will stay there tonight.
Father : Why are they not coming ?
Ramlal : Because their bus broke down and they walked to the fair.
Father : Are they safe ?
Ramlal : Yes, they are safe.

Let’s Do It (आओ इसे करें) :
Describe these two pictures in five sentences each. Use these clues.
(इन दो चित्रों में से प्रत्येक का पाँच वाक्यों में वर्णन करो। इन संकेतों का प्रयोग करो।)
(round face, old man, young girl, wears spectacles, big eyes, short hair, bald, grandfather looks, school girl.)
Answer:

The Man

  1. The man in the picture is old and has a round face.
  2. He has big eyes, short hair and moustaches.
  3. He wears spectacles.
  4. He has short hair at the back of his head and is bald from front.
  5. He looks like my grandfather.

The Girl

  1. The young girl in the picture is a school girl.
  2. She has tow long plaits hanging on both sides.
  3. She has round face, sharp nose and beautiful eyes and lips.
  4. She wears bangles and there is a small bindi on her forehead.
  5. She is talking to her grandfather on phone.