MP Board Class 8th General English Solutions Lesson 7- Water Water Everywhere

Water Water Everywhere Word Meanings

Cloudburst (क्लाउडबर्ट) – बादल फटना; Cure (क्योर) – रोगमुक्त होना; Circumstances (सरकमस्टैन्सिस) – घटना, परिस्थिति; Drown (ड्राउन) – डूबना; Deforestation (डीफॉरैस्टेशन) – वन कटाई; Embankment (ऐमबैन्कमेन्ट)) – तटबंध, बाँध; Epidemic (ऐपिडेमिक) – महामारी; Eatables (ईटेबल्स) – खाने का सामान; Horrible (हॉरिबल) – डरावना, भयानक; Idiom (इडिअम) – मुहावरा; Infection (इनफेक्शन) – संक्रमण; Neighbour (नेबर) – पड़ोसी; Purify (प्यूरिफाइ) – शोधन; Prevention (प्रिवेन्शन) – निवारण, रोक; Surroundings (सराउन्डिंग्स) – आसपास का; Pouring (पोरिन्ग) – मूसलाधार बरसना; Unexpected (अनऐक्सपैक्टिड) – अप्रत्याशित; Breaches (ब्रीचिस) – दरार; Panicky (पैनिकी) – भय से त्रस्त; Veterinary (वेटरनिरी) – पशुचिकित्सा।

Word Power (शब्द सामर्थ्य):

Write the homophones for these words:
(इन शब्दों के समान ध्वनि वाले शब्द लिखें:)

  1. steel
  2. due
  3. knew
  4. way
  5. aloud
  6. pain
  7. our.

Answer:

  1. steal
  2. dew
  3. new
  4. weigh
  5. allowed
  6. pane
  7. hour.

Comprehension (बोध प्रश्न):

A. Answer the following questions: (निम्न प्रश्नों के उत्तर दें:)

Question 1.
What is a disaster ?
विपत्ति क्या होती है ?
Answer:
Disaster is an unexpected event which kills or injures a lot of people and causes lot of damage to property.
विपत्ति एक आकस्मिक घटना होती है जिससे जान और माल की काफी हानि होती है।

Question 2.
What are epidemics ?
महामारी क्या होती है ?
Answer:
Epidemics are infectious diseases which spread out over a large population by means of water, food and air.

महामारियाँ वो संक्रामक बीमारियाँ होती हैं जो पानी, भोजन और हवा द्वारा भारी जनसंख्या में फैलती हैं।

Question 3.
What are the ill effects of floods ?
बाढ़ के कुपरिणाम क्या हैं ?
Answer:
The ill effects of floods are destruction of life and property.
बाढ़ के कुपरिणाम हैं जान और माल की हानि।

Question 4.
How are human beings responsible for causing floods ?
मानव बाढ़ के लिए कैसे जिम्मेदार है ?
Answer:
Human beings are responsible for causing floods by deforestation, faulty dam construction and breaches in embankments.
मानव वन कटाई, गलत बाँध बनाकर व बाँधों में दरारें डालकर बाढ़ आने का कारण बनाते हैं।

Question 5.
How is our life affected by floods ?
हमारा जीवन बाढ़ से कैसे प्रभावित होता है ?
Answer:
There is destruction of life and property. Epidemics and soil erosion occur due to floods.
बाढ़ आने से जान और माल की हानि होती है। महामारी फैलती है और क्षरण द्वारा धरती का नाश होता है।

(B) Write a short note about the measures to ensure safety of life during a disaster like flood ?

बाढ़ जैसी विपत्ति में हमें बचाव के क्या उपाय करने चाहिए। टिप्पणी लिखें।।
Answer:
First of all we should not panick. If our house is in danger, we should move to a safer and higher place made of concrete. Cattle should be freed and taken to a safer place. We should take some eatables and essential items while leaving our house.
सबसे पहले हमें भय से त्रस्त नहीं होना चाहिए। यदि हमारा घर खतरे में है तो उसे छोड़कर जरूरी सामान व खाने का कुछ सामान लेकर किसी सुरक्षित, ऊँची व पक्की जगह पर चले जाना चाहिए। जानवरों को भी छोड़ देना चाहिए और सुरक्षित जगह पर ले जाना चाहिए।

(C) What are the different ways to purify drinking water ?
पानी को साफ करने के विभिन्न तरीके कौन से हैं ?
Answer:
We can use chlorine tablets for purifying the drinking water and we can boil the water also.
हम पानी में क्लोरीन की गोलियाँ भी डाल सकते हैं तथा उसे उबाल भी सकते हैं।

Let’s Learn  (आओ याद करें):

A. Rewrite these sentences using “and”, “but” and “or” as linkers : इन वाक्यों को ‘and’ ‘But’ और ‘or’ से जोड़कर पुनः लिखें

  1. Give me a pen or a pencil.
  2. He works very hard but gets a low salary.
  3. Hurry up or you will be late.
  4. We knocked at the door but no one answered.
  5. Man discovered fire and learnt to cook.
  6. He is slow but he is sure.
  7. Sanjana worked hard and won a scholarship.
  8. Priya can come early but Reshma can’t.
  9. Abu should go home early or his mother will be worried.
  10. Sunil must learn to use a computer or he will not get a good job.

B. (a) Rewrite the sentences using the correct prefix with the word in brackets:
(कोष्ठक में दिये शब्द के साथ सही पूर्व प्रत्यय लगाकर वाक्य पुनः लिखें:)
Answer:

  1. Many drivers disobey the speed restriction on roads.
  2. I had to reread the directions because I couldn’t understand them in my first reading.
  3. The garden hasn’t been mown so weeds have regrown.
  4. I replaced the ball she had lost.
  5. These slippers are made of recycled plastic.

(b) Add “fore” to make new words from the following and use them in the sentences given below:
(नीचे दिये गये शब्दों में ‘fore’ जोड़कर नये शब्द बनाएँ और नीचे दिये वाक्यों में उन्हें प्रयोग करें:)
Answer:

  1. According to the last evening’s weather forecast it many rain today.
  2. Astrologers claim that they can foretell your future.
  3. He has applied for half a day’s leave in the forenoon today.
  4. A true leader is always in the forefront.
  5. We don’t often realize that we owe a lot to our forefathers.

C) Rearrange the following words to make meaningful sentences.
(शब्दों को पुनर्व्यवस्थित कर अर्थपूर्ण वाक्य बनाएँ)

  1. It is important to spray pesticides.
  2. Use chlorine tablets to purify water.
  3. Prevention is better than cure.
  4. It is raining cats and dogs.
  5. Dams are useful for us.
  6. We should plant more trees.

Let’s Talk (आओ बात करें):

Given a railway ticket for you. Show it to your partner and talk about the ticket. Then ask these questions.
(आपके लिए एक रेल टिकिट दी गई है। इसे अपने मित्र को दिखाओ और टिकट के बारे में बात करो। तब ये प्रश्न पूछे।)

Question 1.
How many people travelled on this ticket?
Answer:
One adult travelled on this ticket.

Question 2.
What is the fare?
Answer:
The fare is Rs. 1278.

Question 3.
What is the number of the ticket?
Answer:
The number of the ticket is 05323173.

Question 4.
Where does/do he/they board the train ?
Answer:
He boards the train at Bhopal JN.

Question 5.
Which place was / were he / they going to ?
Answer:
He was going to Lucknow.

Question 6.
What is the distance between the two stations ?
Answer:
The distance between two stations is 583 km.

Let’s Read (आओ पढ़ें):

Read the given passage carefully and answer the following questions:
(दिये गये गद्यांश को ध्यानपूर्वक पढ़ें और निम्नलिखित प्रसनों के उत्तर दें:)

Question 1.
Write the names of the diseases mentioned in the passage.
Answer:
The diseases mentioned in the passage are Dengu, Malaria and Chikungunya.

Question 2.
Is there any vaccine for the treatment of these diseases ?
Answer:
There is no vaccine available for these diseases.

Question 3.
What should we do if we have fever ?
Answer:
We should go to the doctor for laboratory investigations.

Question 4.
Write down some preventive measures to avoid these diseases.
Answer:
Some preventive measures are:

  1. Preventing mosquitoes from entering the house by using nets.
  2. Protecting ourselves from mosquito bites by using protective clothing.
  3. Avoiding water stagnating as mosquitoes lay eggs in stale stagnant water.
  4. Killing mosquitoes by using space sprays, thermal fogs.
  5. Drain stagnant water from potted plants, air coolers etc.

(5) Arrange the jumbled letters given below to make words:

  1. sediases.
  2. aidrn
  3. alamiar
  4. vefer.

Answer:

  1. diseases
  2. drain
  3. malaria
  4. fever.

Let’s Write (आओ लिखो):

Go round the class and complete the table given below by asking the given questions:
(कक्षा में चारों ओर घूमो और दिये प्रश्नों को पूछते हुए निम्न सारणी को पूरा करो।)
Do yourself.

Let’s do it (आओ इसे करें):

Make a “First Aid Kit” for your class / school with the help of your teachers and friends:
(अपने शिक्षकों एवं मित्रों की सहायता से अपनी कक्षा / विद्यालय के लिए एक ‘प्राथमिक उपचार किट’ तैयार करें।)
Answer:
Students can make a “First Aid Kit”, by arranging the articles given in the list in a box.